Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Natuurplein, het klimaatplein van Soontiëns

Tuincentrum Soontiëns zet zich in voor het zo klimaatvriendelijk mogelijk inrichten en onderhouden van tuin en stad. Daarom hebben we in ons tuincentrum een Natuurplein (Klimaatplein) ingericht, met als motto: “De (stads-)tuin volgens Soontiëns”. Hier vindt u allerlei producten die u kunt gebruiken om een mooie en praktische, klimaat- en diervriendelijke tuin in te richten. Een tuin waarin u zich helemaal thuis voelt, en de dieren ook! Er is veel nuttige informatie te vinden. Daarnaast vindt u hier ook producten en informatie over de aanleg van groene daken. Kom snel een keertje kijken en zie wat er allemaal mogelijk is!

Klimaatplein of Natuurplein: de stadstuin volgens Soontiëns

De ideale stadstuin volgens Soontiëns is ingericht met een aantal belangrijke ingrediënten. Op ons Natuurplein willen we daar zoveel mogelijk van laten zien. Denk daarbij aan:

  • Waterhuishouding in de tuin;
  • Informatie over inheemse planten;
  • Ruimte voor dieren;
  • Groene daken en verticale tuinen.

Natuurplein, het klimaatplein van Soontiëns

Water in de tuin

Water is onmisbaar voor al het leven. Toch wordt ons klimaat droger, terwijl de buien, als ze vallen, soms erg heftig kunnen zijn. Wanneer u uw tuin inricht, is het dan ook verstandig om hier rekening mee te houden. Op ons natuurplein vindt u allerlei producten voor een goede waterhuishouding in uw tuin. Natuurlijk hebben we regentonnen voor de opslag van hemelwater. Serieuzer aan de slag met afkoppelen van regenwater? U kunt bij ons ook terecht voor de aanleg van een vijver of een wadi. Verder vertellen we u ook graag over infiltratie van het regenwater in de grond, denk bijvoorbeeld aan een Raincycle infiltratiekrat.

Inheemse beplanting

In ons tuincentrum vindt u vele soorten inheemse planten die duurzaam geteeld zijn. Inheemse planten zijn over het algemeen klimaatvriendelijker dan exotische exemplaren. Inheemse beplanting heeft, doordat ze al heel lang in ons klimaat gedijen, bovendien minder verzorging nodig. De planten passen zich daardoor ook gemakkelijker aan aan het veranderende klimaat. Verder is het voor de biodiversiteit heel belangrijk dat er in Nederland voldoende inheemse planten aanwezig zijn. Door ze in uw tuin te planten, helpt u het natuurlijk evenwicht in stand te houden: Nederlandse insecten houden van Nederlandse bloemen en planten.

Ruimte voor dieren

Ook voor de dieren is er aandacht op ons natuurplein. U vindt er nestkasten voor allerlei verschillende soorten vogels, maar ook nestgelegenheden voor andere dieren, zoals bijvoorbeeld vleermuizenkasten of egelhuisjes. Verder is er aandacht voor speciale voeding voor vogels en zoogdieren zoals bijvoorbeeld eekhoorns. Wilt u een insectenhotel of een speciaal bijenhotel inrichten? Ook daarvoor vindt u bij ons de materialen én de informatie die u nodig heeft. Overigens kan Soontiëns Stadsnatuur u ook helpen en bijvoorbeeld een bijenhotel speciaal op maat voor u maken.

Groene daken

Heeft u geen tuin, maar wilt u toch iets doen voor de biodiversiteit? Een groen dak kan niet alleen heel mooi zijn, het is ook nog eens hartstikke nuttig. Het is goed voor de biodiversiteit en het biedt bovendien verkoeling voor de ruimte onder het dak. Verder kan een sedumdak veel regenwater opvangen. Veel gemeentes en waterschappen verlenen subsidie wanneer u investeert in een groen dak! Let wel op: het dak moet stevig genoeg zijn. Het moet niet alleen de plantjes kunnen dragen die erop staan, maar ook het water dat die plantjes opnemen. Houd rekening met zo’n 100 kg per m² dak.

Op ons eigen klimaatplein hebben we ook een groendak opgesteld, zodat u kunt zien hoe zo’n dak is opgebouwd. Tuincentrum Soontiëns heeft alle spullen in huis om een daktuin of groendak in te richten. Natuurlijk kan Soontiëns Stadsnatuur de aanleg van uw groendak ook geheel verzorgen. Wij kunnen u bovendien, als u dat wenst, in contact brengen met een expert die kan beoordelen of uw dak geschikt is.

Onderhoud van uw stadstuin of groendak

Onze medewerkers kunnen u ook informatie geven over het klimaatvriendelijk onderhouden van uw stadstuin, natuurtuin of groendak. Zo vertellen we over hoe u uw planten in uw tuin en bakken gezond houdt met natuurlijkvriendelijke middelen en wat de beste opties zijn in organische voeding en biologische compost. 

Wilt u meer weten over ons klimaatplein?

Neem gerust contact met ons op, of kom naar ons tuincentrum om het allemaal met eigen ogen te aanschouwen. Soontiëns helpt u graag te vergroenen!