Tips voor de aanleg en verzorging van uw kruidentuin
Het aanleggen en onderhouden van een eigen kruidentuin kan in de tuin, maar ook prima op het balkon. Het is niet moeilijk, zolang u met een aantal zaken rekening houdt. Dat is in de eerste plaats de groeicyclus van de plant, maar ook de basis moet goed zijn: voldoende voeding, licht en water voor de planten.
De cyclus van kruidenplanten
Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk de natuurlijke cyclus van de kruiden te volgen. Voor de meeste kruiden geldt: Groei in het voorjaar, om vervolgens te gaan bloeien, daarna zaden te vormen en ten slotte af te sterven of in rust te gaan. Wilt u dus optimaal profiteren van uw kruiden, dan haalt u het beste de bloemen weg. Zo blijven ze productief en voorkomt u zaadvorming, het eindstation voordat de plantjes weer gaan rusten of doodgaan. U kunt gerust oogsten naar behoefte, want: snoeien doet groeien. Zorg wel altijd voor voldoende voeding en water.
Standplaats van kruiden
De meeste kruiden gedijen het beste in de volle zon of halfschaduw, al zijn er een aantal die het beter doen in de schaduw, zoals kervel (Anthriscus cerefolium) en daslook (Allium ursinum). Heeft u een tuin? Een kruidencirkel is een gestructureerde manier om kruiden te planten. Ze worden in een cirkel geplaatst die uit verschillende sectoren bestaat, op basis van families of groeiomstandigheden. Zo kunnen de kruiden elkaars groei bevorderen. Door kruiden met vergelijkbare water- en zonbehoeften bij elkaar te plaatsen, kunnen ze elkaars natuurlijke vijanden afstoten. Kruiden die meer behoefte hebben aan (half)schaduw, kunnen in de schaduw van hoger geplante kruiden gezet worden.
Heeft u beperkte ruimte, bijvoorbeeld op een balkon? Ook verticaal zijn kruiden prima te kweken. Houd daarbij wel rekening met de zonlichtbehoefte. Plaats kruiden die van veel zonlicht houden, hoger dan de plantjes die met minder zonlicht kunnen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het Minigarden systeem.
Water geven
Kruiden gedijen het beste bij matig vochtige omstandigheden. Het is beter om te droge of te natte omstandigheden te vermijden. Zeker bij kruiden in pot, is het belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de grond te controleren. Tijdens warme periodes kunt u bijvoorbeeld een plantschaal onder de potten zetten. Kruidenplanten die in de volle grond staan, hebben het voordeel van de capillaire werking van de bodem, waardoor er nog lang vocht naar boven komt. Toch is het verstandig om, zeker in langdurig droge periodes, wat extra water te geven.
Voeding
Door de ondergrond regelmatig te bemesten met organische meststoffen, bevordert u de groei. U kunt daarmee eind februari of begin maart al beginnen. Houd vervolgens grofweg in het voorjaar, tot en met mei, eenmaal per maand bemesting aan, en in de zomermaanden eenmaal per drie weken.
Bij Tuincentrum Soontiëns werken we graag met de organische mestproducten van ECOstyle en DCM. Deze merken zijn dan ook volop verkrijgbaar bij ons.
Winterbescherming
Sommige kruiden zijn winterhard en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Andere zijn wel gevoeliger voor vorst. Om de planten te beschermen, kunt u wat mulch rond de basis van de plant toevoegen. Tropische soorten, zoals dille (Anethum graveolens), koriander (Coriandrum sativum) en basilicum (Ocimum basilicum) kunt u beter pas na de laatste nachtvorst buiten zetten, ongeveer half mei. In de winter kunt u proberen om deze kruiden binnen te laten overwinteren.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het aanleggen en onderhouden van een kruidentuin voor het kweken van uw eigen kruiden in de tuin of op het balkon? Neem gerust even contact met ons op of kom langs in ons tuincentrum in Eindhoven. Onze specialisten helpen u graag verder!