Neem gerust contact op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Tuinseizoen

Het is herfst. De grote verkleuring van planten, struiken en bomen is begonnen. De kleuren geel, oranje, rood en bruin zetten de natuur in vuur en vlam. Elk jaar is het weer een beetje verschillend. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

 

In het groeiseizoen zijn alle bladeren groen. De kleur groen is afkomstig van het bladgroen in het blad, ook wel chlorofyl geheten. Het bladgroen is de energiefabriek van de plant en zorgt voor de aanmaak van suikers en zuurstof. De aanmaak gaat het hele groeiseizoen door, maar wordt in de herfst steeds minder en stopt uiteindelijk. De bladeren van bladverliezende planten hebben dan geen functie meer en sterven af.

Voordat het blad van de plant valt worden de kostbare voedingsstoffen echter teruggetrokken in de takken en wortels, zodat ze niet verloren gaan. Het chlorofyl wordt ook uit het blad gehaald zodat de groene kleur verdwijnt. Andere pigmentstoffen in het blad gaan dan de kleur bepalen. Dit zijn de herfstkleuren die wij zien. De kleur verschilt per plantensoort, maar is ook verschillend per herfstseizoen.

De mooiste herfstverkleuring vindt plaats bij warm en zonnig najaarsweer. Het is dan wel belangrijk dat het niet waait en de nachten niet te koud zijn. Nachtvorst zorgt voor een snelle bladval, ook als het blad nog niet is verkleurd.

Wilt u ook een fraaie herfstkleur in de tuin? De mooiste herfstkleuren heeft u van de toverhazelaar (Hamamelis ‘Arnold Promise’), japanse notenboom (Ginkgo biloba), japanse esdoorn (Acer palmatum) en kardinaalsmuts (Euonymus europaeus). Zet deze struiken op een zonnige plek voor de beste verkleuring.