Hét groenste tuincentrum van Eindhoven   040 - 2811339

Tuinseizoen

Vlindertuin

Wie wil nou niet een tuin vol vlinders? Tijdens de laatste landelijke vlindertelling bleek dat het aantal vlinders met name in het zuiden van ons land dit jaar sterk is afgenomen. Tijd voor actie dus! Zorg er met onderstaande tips voor dat vlinders in jouw tuin in ieder geval een veilig onderkomen vinden. Vlinders houden van veel bloeiende planten, planten voor de rupsen om van te eten en warme plekjes om te zonnen. 

Beschutting

Een vlindertuin mag een beetje rommelig zijn. Aangeharkte perkjes zullen weinig vlinders trekken. Vlinders of hun poppen overwinteren graag in afgevallen of afgestorven blad. Knip daarom je vaste planten niet al in het najaar af, maar wacht tot het late voorjaar. Dan hebben de vlinders een veilig plekje om weg te kruipen. Een stapeling van takken als natuurlijke schutting tussen tuinen werkt ook goed. Je kunt ook een vlinderkastje ophangen. Deze gebruiken vlinders om in te overwinteren of te overnachten.

Waard- en nectarplanten

Een vergeten hoekje met wat 'onkruid' in de tuin doet het ook altijd goed bij vlinders. Vlinders leggen eitjes op planten waar de rupsen die eruit komen vervolgens van eten. De rupsen van sommige vlinders zijn kieskeurig, rupsen van dagpauwoog, atalanta en kleine vos eten bijvoorbeeld alleen brandnetel. Zuring is weer favoriet bij rupsen van andere soorten. Klimop doet het goed bij het boomblauwtje en koolwitjes zijn dol op koolzaad en oost-indische kers die mooie, ook voor mensen eetbare bloemen geven.

Bloeiende planten zijn een belangrijke voedselbron voor vlinders, daar halen ze hun nectar. Bloeiende kruiden als tijm, rozemarijn, kattenkruid, marjolein en venkel zijn favoriet en natuurlijk ook lekker om in de keuken te gebruiken.

Soontiëns top 5 van vlinderplanten:

-Rode zonnehoed (Echinacea)

-Dropplant (Agastache)

-Steentijm (Calamintha nepeta nepeta)

-Zonnehoed (Rudbeckia)

-Hemelsleutel (Sedum) 

Meer nectarplanten voor vlinders vindt u hier.

Kom gerust naar ons tuincentrum voor advies over welke vlinderplanten geschikt zijn voor jouw tuin. Op onze handige flyer verkrijgbaar in het tuincentrum vind je nog veel meer planten die vlinders en andere insecten aantrekken.

Laatste tip: gebruik geen bestrijdingsmiddelen in de tuin. Niet alleen ongewenste insecten gaan dan dood, maar ook rupsen en vlinders. Beter is het om te kiezen voor natuurlijke vijanden. In het tuincentrum kunnen we je daar meer over vertellen.