Moestuin aanleggen
Een moestuin beginnen is niet moeilijk en het is hartstikke leuk. Wat is er nu lekkerder dan groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin? Wij geven u graag wat tips om ervoor te zorgen dat u straks maximaal profijt heeft van uw eigen moestuin.
Natuurlijk vindt u bij ons een uitgebreid assortiment aan duurzaam gekweekte en/of biologische zaden voor al uw moestuinplanten.
- Begint u de moestuin in het voorjaar? Gebruik dan een goede bodemverbeteraar, zoals Vivimus Groenten & Fruit van DCM. Deze mix van gedroogde paardenmest en veel organisch materiaal maakt de grond luchtig en humusrijk en verbetert de waterhuishouding van de bodem.
- Met de voorbereiding van de bodem kunt u overigens al in het najaar beginnen. Mulch de bodem dan bijvoorbeeld met Biokultura biologische mestcompost. Deze basisvoeding kunt u het beste aan de bodem toevoegen tussen november en april; doe dit eens per jaar. Bij nieuwe aanleg kunt u de mestcompost door de grond heen werken. Wanneer de moestuin al aangelegd is, hoeft dat niet en kun u het eenvoudig uitstrooien over de zandgrond. Het voedt de planten, stimuleert het bodemleven en verbetert de waterhuishouding in uw moestuin. Bovendien hoeft u de rest van het jaar geen extra mest- of voedingsstoffen meer toe te voegen.
- Het is niet nodig om uw tuin heel diep om te spitten; alleen de bovenste laag bewerken is genoeg. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een spitvork. Daarmee kunt u niet alleen eenvoudig de grond omwoelen en losmaken; ook het verwijderen van wortelonkruid of het oogsten van aardappelen gaat hiermee heel gemakkelijk. Maak een moestuinplan, waarbij u natuurlijk rekening houdt met de ruimte die u heeft en de groenten, kruiden en fruitsoorten die u graag eet.
- Maak gebruik van wisselteelt, waarbij elk jaar de verschillende soorten groenten een andere plek in de moestuin krijgen. Dit is met name voor aardappels en kolen belangrijk. Ziekten en plagen in uw tuin kunt u zo voorkomen, en bovendien houdt u de planten gezond.
- De meeste groenten en kruiden houden van veel zon. Houd hier met uw plannen rekening mee. Een moestuin in de schaduw heeft niet veel kans van slagen. Wel zijn er soorten die het in de halfschaduw ook prima doen, zoals aalbessen en rabarber.
Een moestuin aanleggen op het balkon
Ook op uw balkon of in een tuin met beperkte ruimte is het mogelijk om een kleine moestuin aan te leggen. Op een vierkante meter kunt u bijvoorbeeld al verschillende groente, fruit en kruiden kweken. Denk aan aardbeien, paprika’s of lente-uitjes. U kunt hiervoor speciale kweekbakken gebruiken. Of denk eens aan een verticale tuin, waarbij uw moestuin letterlijk tegen de muur groeit. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld de stapelbare bakken van Minigarden in ons assortiment.
Verschillende manieren van zaaien
Al in maart kunt u beginnen met het inzaaien van de eerste gewassen. Verschillende soorten uien, spinazie, wortelen en prei kunnen prima tegen de vaak nog lage temperaturen in het vroege voorjaar. Voor andere groenten en kruiden kunt u de vensterbank alvast gebruiken als kas, zoals voor komkommers, paprika’s en tomaten, maar ook allerlei kruiden zoals basilicum en peterselie.
Alles voor uw moestuin
In ons tuincentrum vindt u heel veel verschillende soorten zaden, kweekbenodigdheden, planten en bomen die u kunt gebruiken voor uw eetbare tuin. Ook als het om speciale mest- en voedingsstoffen voor de moestuin gaat, heeft u bij ons een ruime keuze. Bovendien zijn biologisch gekweekte zaden en kruidenplanten bij ons volop aanwezig, en ook op het gebied van biologische bodemverbeteraars zijn verschillende producten voorhanden.
Advies voor het aanleggen van een moestuin
Wilt u graag deskundig advies voor het aanleggen en bijhouden van een moestuin? Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is om van uw tuin een echte eetbare tuin te maken? Doen dan mee aan onze workshops voor moestuinieren die we elk voorjaar houden bij ons in het tuincentrum. Voor meer informatie mag u uiteraard ook altijd contact met ons opnemen. We zien u graag bij ons tuincentrum in Eindhoven!