Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Tuincentrum Soontiëns

Soontiëns is een familiebedrijf dat is opgericht in 1959 als kwekerij. Het tuincentrum zelf bestaat sinds 1970. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich steeds verder ontwikkeld en is de nadruk de laatste jaren steeds meer komen liggen op het ecologische en duurzame aspect van tuinen en groenverzorging. Tegenwoordig is Soontiëns veel meer dan een tuincentrum: er zijn speciale takken opgericht met elk hun eigen vakgebied: Soontiëns Hoveniers, Soontiëns boomverzorging en sinds enkele jaren ook Soontiëns Stadsnatuur. Deze laatste tak richt zich speciaal op de bevordering van groen in de stad. Bekijk hieronder onze bedrijfsvideo.

Over het tuincentrum

In ons tuincentrum kunt u terecht voor alles wat met tuinen en tuinieren te maken heeft. Met 500 verschillende soorten vaste planten en een groot assortiment bomen en heesters vindt u bij ons zeker wat u zoekt. Daarnaast streven wij ernaar zoveel mogelijk duurzaam gekweekte of biologische planten en zaden in ons assortiment te hebben. Ook op het gebied van tuinverzorging werken wij het liefst met ecologisch verantwoorde producten. Wij zijn niet voor niets het groenste tuincentrum van Eindhoven! Ook voor advies over welke planten het beste in uw tuin passen bent u van harte welkom.

Naast planten hebben wij een groot assortiment professioneel tuingereedschap, bloempotten, meststoffen, vijverartikelen en meer. Kortom, alles wat u nodig heeft voor een mooie tuin.

Biologische planten

Soontiëns heeft bewust gekozen voor een omvangrijk assortiment aan biologisch of duurzaam geteelde planten. Steeds meer nadruk wordt gelegd op inheemse wilde planten, zg. heemplanten. Dat zijn planten die van nature groeien in Nederland en ze zijn uitstekend geschikt voor de natuurrijke tuin.

Heemplanten zijn goed voor wilde bijen, vlinders en vogels. De meeste wilde bijensoorten en ook vlinders lijken een voorkeur voor inheemse planten te hebben. Vaak gaat het om een specifieke waardplant, de plant waar ze afhankelijk van zijn voor het voltooien van hun levenscyclus.

Onze vaste planten zijn op 100% natuurlijke wijze gekweekt uit biologisch of duurzaam gekweekt zaad in organische/biologische grond en gevoed door biologische voedingsstoffen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo beschermen we de natuur en daar worden mens & dier blij van.

Ze krijgen de tijd om uit te groeien tot robuuste, ziektevrije en dus sterke planten die lang leven. Ook scheuren wij planten die eerste de ruimte krijgen om te groeien in (biologische) volle grond en later op de kwekerij worden opgepot.

Onze biologische teelt- en denkwijze houdt verder in dat wij op ons terrein ruimte laten voor natuurontwikkeling. Er staan grote, volgroeide bomen en heesters en er is diversiteit in de randbeplanting. Nuttige insecten krijgen de kans om samen met ons het natuurlijk evenwicht op de kwekerij in stand te houden.

En de dieren hebben het hier erg naar hun zin. Naast insecten, vlinders en padden verblijven er verschillende soorten vogels zoals de winterkoning, roodborst, boomklever en verschillende mezensoorten. Ze nestelen in de aanwezige nestkasten of soms gewoon in een boom of heester voor de verkoop, die dan uiteraard niet wordt verkocht!