Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Natuurtuin

Tuincentrum Soontiëns is het groenste tuincentrum van Eindhoven en omgeving. Wij zijn dan ook erg blij te merken dat steeds meer mensen enthousiast worden voor het aanleggen van een natuurtuin. Vaak weet men alleen niet precies hoe dat aan te pakken. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw natuurlijke tuin. Bij ons vindt u alles wat u nodig heeft, en ook delen onze medewerkers graag hun kennis met u. Kom dus gauw een keertje kijken, u bent van harte welkom!

Wat is een natuurtuin?

In een natuurtuin kan de natuur grotendeels zijn gang gaan; veel onderhoud is dan ook niet nodig. Vogels, insecten en andere dieren voelen zich er thuis. Organische vormen spelen een hoofdrol, er wordt veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, en er worden veel inheemse planten gezet om de biodiversiteit te vergroten. Inheemse planten hoeven niet geïmporteerd te worden en omdat ze van nature al voorkomen in ons klimaat, passen ze zich ook beter aan de veranderende (weers-)omstandigheden in Nederland aan. De belevingswaarde van een natuurtuin is dan ook hoog: er is van alles te zien, en bovendien kunnen we er veel van leren.

Minder tuinbestrating

Een ander belangrijk kenmerk van de natuurtuin is dat er zo min mogelijk tuinverharding in ligt. Door tegels en andere tuinbestrating te vervangen door beplanting of halfverharding, wordt de waterhuishouding in de tuin sterk verbeterd. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld waterdoorlatende tegels te gebruiken op die plekken, waar functionele bestrating nodig is. Bijvoorbeeld op het terras of op de paden.

Ecologisch onderhoud van de natuurtuin

In de natuurtuin gaat de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang. Toch is wat onderhoud af en toe wel nodig, zoals maaien en snoeien. Verder is de tuin circulair; al het afval kan worden hergebruikt. Zo kan er compost worden gemaakt van vallende bladeren, of u laat het gewoon liggen. Bij Tuincentrum Soontiëns vindt u alles voor een circulaire natuurtuin; ook adviseren we u hier graag over. Doet u het onderhoud liever niet zelf? Soontiëns Hoveniers kan uw tuinonderhoud van u overnemen. Dat gebeurt altijd op een verantwoorde, klimaatvriendelijke manier. Zo worden er alleen giffvrije middelen gebruikt, en in plaats van kunstmest, worden organische meststoffen toegepast.

Natuurtuin volgens Soontiëns

In ons tuincentrum vindt u een groot assortiment eigen ecologisch gekweekte inheemse tuinplanten; lokaler en duurzamer wordt het niet. Ze hebben prachtige kleuren en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Planten en bloemen als de Anthemos tinctoria (gele kamille), Geranium phaeum (Ooievaarsbek), Digitalis purpurea (vingerhoedskruid) en de Knautia arvensis (beemdkroon) zijn slechts een paar voorbeelden hiervan.

Soontiëns Hoveniers

Heeft u hulp nodig bij het aanleggen van uw natuurtuin? De hoveniers van Soontiëns leggen al decennialang natuurlijke en groene tuinen en dakterrassen aan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van FSC-gekeurd Europees hardhout en worden hergebruikte materialen toegepast. Wij leggen alleen functionele bestrating aan en maken ook veel gebruik van halfverharding. Onze ontwerpen bestaan vaak uit organische vormen en er wordt ruimte gegeven aan water(afvoer). Bovendien is er altijd speciale aandacht voor planten die aantrekkelijk zijn voor vogels, bijen en andere insecten.

Zelf een natuurtuin aanleggen: advies en informatie

Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan met een natuurtuin? Voor tips en advies bent u van harte welkom op ons tuincentrum. Hier vindt u ook het nieuw ingerichte natuurplein: een speciaal plein waar u allerlei producten en informatie kunt vinden voor het maken van een klimaatvriendelijke tuin. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact met ons opnemen als u vragen heeft. Wij helpen u graag verder!