Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Verwilderingsbollen

Een tuin kan elk seizoen nieuwe verrassingen bieden. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar is het mogelijk om een gevarieerd palet aan kleuren en vormen aan te brengen in uw tuin, door gebruik te maken van verwilderingsbollen. We vertellen u graag over de duurzaamheid van onze bollen en hoe u daarmee meer biodiversiteit en kleur kunt brengen in elk seizoen van het jaar. Bij Tuincentrum Soontiëns in Eindhoven kunt u al jaren terecht voor de meest ecologische vormen van tuinieren. In ons bloembollenassortiment vindt u dan ook een mooie selectie verwilderingsbollen die op een duurzame manier gekweekt zijn.

Ontdek hoe deze bollen zichzelf vermeerderen en goed gedijen in natuurlijke omstandigheden. Neem een kijkje in ons assortiment en vindt de perfecte verwilderingsbollen voor uw tuin. Zo kunt u met minimale inspanning een geweldig resultaat bereiken.

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen komen ieder jaar terug en zijn winterhard. Ze sterven niet af na hun bloeitijd maar handhaven zichzelf en zullen zich vermeerderen. Ze bloeien voornamelijk in het voorjaar of het najaar, waardoor ze kleur en vitaliteit toevoegen aan de tuin op momenten dat andere planten mogelijk nog niet bloeien. Op die manier zorgen ze ook voor meer biodiversiteit, omdat er voor insecten als bijen en vlinders ook aan het begin van het seizoen al voedsel te vinden is. Ze zijn dan ook bijzonder geschikt om te gebruiken in natuurlijke tuinen, maar eigenlijk in elke tuin waar u ook buiten het zomerseizoen graag wat meer kleur ziet.

Voor elk seizoen zijn er weer andere bollen die zullen gaan bloeien. Een aantal voorbeelden van verwilderingsbollen zijn:

 • Sneeuwklokje (Galanthus; vroege voorjaar)
 • Knikkende vogelmelk (Ornithogalum; voorjaar)
 • Boerenkrokus (Crocus tommasinianus; winter)
 • Saffraankrokus (Crocus sativus; najaar)
 • Bieslook (Allium schoenoprasum; zomer)
 • Winterakoniet (Eranthis cilicica; voorjaar)
 • Bosanemoon (Anemone nemorosa; voorjaar)
 • Speenkruid (Rancunculus ficaria; voorjaar)
 • Narcis (Narcissus; voorjaar)

Stinzenplanten

Veel verwilderingsbollen zijn ook stinzenplanten: verwilderende voorjaarsbloemen die van oudsher werden aangeplant rondom landhuizen en kastelen. Ze zijn uiteindelijk deel uit gaan maken van de natuur: op sommige plekken kunt u de stinzenplanten nog steeds zien bloeien, terwijl het landhuis er al lang niet meer staat.

De voordelen van verwilderingsbollen:

 • Biodiversiteit en ecologie: Verwilderingsbollen bieden voedselbronnen en schuilplaatsen voor insecten als bijen en vlinders in periodes dat er nog niet zoveel voedsel voorhanden is. Daardoor helpt u een gezond ecosysteem in uw tuin op te bouwen met veel biodiversiteit;
 • Duurzaamheid: deze bollen kunnen zichzelf vermeerderen en keren meerdere jaren terug, zodat u niet elk jaar nieuwe bollen hoeft te planten. Daarnaast zijn al onze verwilderingsbollen duurzaam gekweekt;
 • Onderhoudsgemak: Ze hebben minder aandacht nodig dan éénjarige bloembollen, omdat ze na het planten grotendeels op zichzelf kunnen groeien en bloeien;
 • Seizoensgebonden kleuren: Verwilderingsbollen bloeien in het voorjaar en/of het najaar, zodat u ook in die periodes bijzondere kleuren kunt ontdekken in uw tuin.

Het planten van verwilderingsbollen

Het beste plant u verwilderingsbollen zo vroeg mogelijk in het najaar; doe dat op plekken waar de grond niet meer gespit wordt. Dat kan in een border zijn tussen vaste heem- of cultuurplanten, maar ook bij lage bodembedekkers of bijvoorbeeld in een grasveld. Zorg ervoor dat de bodemkwaliteit in orde is. Werk de grond los, haal onkruid weg en breng een organische bodemverbeteraar aan.

De diepte voor de bollen verschilt per plantensoort, maar over het algemeen geldt: hoe kleiner de bol, hoe ondieper het plantgat. Geef de bollen na het planten een goede watergift en breng een laagje mulch aan tegen de vorst, en om de grond goed vochtig te houden.

Aankoop en advies

U bent van harte welkom op ons tuincentrum aan de Urkhovenseweg in Eindhoven. Heeft u vragen of wilt u advies over onze verwilderingsbollen? Of zou u ze graag willen bestellen? Neem dan gerust even contact met ons op; wij helpen u graag verder!