Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Graszoden leggen

STAPPENPLAN VOOR DE AANLEG VAN EEN GAZON MET GRASZODEN

U kunt elke week tot en met donderdag graszoden bij ons bestellen. Vanaf vrijdag 12:00 uur in dezelfde week kunt u uw bestelde graszoden bij ons afhalen.

Graszoden worden geleverd van half maart tot half oktober (afhankelijk van het weer).

Belangrijk om te weten: graszoden kunnen niet worden bewaard. U dient ze direct op de dag van aankoop te verwerken voor een goed resultaat.STAP 1: Zorg voor een goede ondergrond

Zorg voor een schone uitgangssituatie. Verwijder het grootste onkruid wanneer de grond braak ligt. Een bestaand gazon kunt u zo kort mogelijk afmaaien. De grasmat kan vervolgens worden afgestoken of ondergespit. Zorg er bij het laatste wel voor dat het oude gras diep genoeg in de grond komt, anders heeft u er bij het egaliseren veel ongemak van.

STAP 2: Graszoden leggen op de juiste grond

Maak de grondstructuur in orde. Bij een schrale, zanderige grond zal het gazon snel geel worden door een tekort aan voedingsstoffen en water. Verbeter de grondstructuur daarom met tuincompost. U gebruikt ongeveer 20 liter per m². U spit deze compost licht in door de bovenste grondlaag.

STAP 3: Leg de graszoden op een geëgaliseerde ondergrond

Egaliseer het oppervlak. Gebruik een tuinhark met rechte tanden om de omgespitte grond te egaliseren. Besteed genoeg aandacht aan het vlak maken van de grond, hiermee staat of valt het eindresultaat. U kunt de grond tijdens het egaliseren aanlopen, zodat de bodem niet te zacht is. Er kunnen dan later geen kuilen in het gazon komen.

STAP 4: Bemesting

Strooi een startbemesting uit. U kunt dit handmatig of bij grote oppervlaktes met een strooiwagen doen. De startermest zorgt voor een goede beworteling van de nieuwe grasplanten. Dit komt de duurzaamheid van het gazon ten goede.

STAP 5: De graszoden uitrollen op de juiste manier

Rol de graszoden uit. Begin in een hoek van de tuin en leg de graszoden in de lengte achter elkaar zodat ze een baan vormen. Snij aan het einde de laatste rol op maat en begin hiermee de tweede baan. De graszoden komen strak tegen elkaar aan te liggen zonder tussenruimte. Om uitdrogen te voorkomen kunt u de randen van het gazon aanaarden.

STAP 6: Uw nieuwe gazon besproeien.

Geef na het leggen van de grasmat ruim water. U dient de eerste maand dagelijks te controleren of het gazon nog vochtig genoeg is. Bij regenachtig weer is water geven overbodig, bij droog en winderig weer moet u het niet vergeten.

 

MAAIEN

Maai het nieuwe gazon op tijd. De grootste fout die wordt gemaakt bij een nieuw gazon is dat te laat wordt gestart met maaien. Wanneer het gras 8-10 cm lang is, moet het worden gemaaid, ook al is het pas kort geleden gelegd. Doet u dit niet dan sterft een gedeelte van de graspollen af en ontstaat er ruimte voor onkruid en mos.

GAZON LATEN AANLEGGEN

Een nieuw gazon, maar geen tijd of gelegenheid om zelf graszoden te leggen? Wij leggen het gazon graag voor u aan! We bewerken de grond voor, egaliseren en leggen de zoden. Zo kunt u snel en moeiteloos genieten van een prachtig gazon. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak!