Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Agastache planten

Klantvraag De Tuin in – Groot Eindhoven 2019 week 26

Vraag van Mevrouw Verhagen

Ik heb een raadselachtig fenomeen in mijn bloemenvak. Zodra de paarse Agastache gaat bloeien, droogt er steeds één stengel uit, gaat hangen en wordt door mij afgeknipt. Vervolgens na een dag of 10 moet de volgende stengel eraan geloven. Het hele vak is gezond en door de rozenmest bloeit alles weelderig. Zelf had ik gedacht aan een woelmuis. Maar waarom steeds maar één steel? Er blijven er genoeg over en heel de winter geniet ik nog van de mooie zaaddozen. Ik lees altijd met plezier je stukjes in de krant en ik hoop dat je dit raadsel voor me kunt oplossen.

Antwoord

Het probleem met uw Agastache wordt niet veroorzaakt door een woelmuis. Woelmuizen kunnen voor wortelschade zorgen, maar knagen niet telkens één stengel af. In dit geval moet het uitdrogen van de stengels veroorzaakt worden door een schimmel die voet- of wortelrot veroorzaakt. Deze schimmelziekte wordt veroorzaakt door de Pythiumschimmel. De oorzaak ligt vaak in een natte ondergrond, vooral in de winter. Agastache is gevoelig voor voet- of wortelrot. Deze schimmel bestrijden is niet zinvol. U kunt er beter voor zorgen dat de plant op een optimale plaats staat: zonnig en relatief droog.

Bloei van paarse Agastache

Agastache, in het Nederlands dropplant genoemd, is voor veel tuiniers een favoriete borderplant. De plant maakt rechtopgaande stengels van meer dan een meter hoog en bloeit in de zomer met blauwe tot dieppaarse bloemen. Het is een echte insectenmagneet, want hij wordt druk bezocht door bijen, vlinders en zweefvliegen. De naam dropplant komt van de geur, die naar drop of anijs ruikt. Agastache is geen langlevende plant: een exemplaar kan na twee seizoenen al verdwijnen, maar zaait zich makkelijk uit. De meest populaire variëteit die zich niet uitzaait is Agastache ‘Blue Fortune’ met lavendelblauwe bloeiaren.

Terug naar klantvragen