Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Inheemse bloemenzaden

Wilde en inheemse planten zijn goed voor de wilde bij

Insecten zijn een onmisbaar onderdeel van de biodiversiteit in Nederland. Niet alleen zijn zij voedsel voor vogels, maar zij spelen ook een belangrijke rol in de bestuiving van planten en bijvoorbeeld groentegewassen. Bijen en vlinders die van nature in Nederland voorkomen zijn vaak afhankelijk van inheemse soorten voor hun voortplanting en voedsel. Zo zijn er verschillende vlinders die hun eitjes alleen op brandnetels leggen. Op wilde en inheemse planten zitten daarom vaak meer insecten dan op exotische planten.

Ook iets doen in uw tuin?

Ook u kunt iets doen om de insecten en biodiversiteit in Nederland te helpen. Zaai bijvoorbeeld inheemse planten. 

(tekst loopt verder onder de foto)

Nieuw in ons assortiment zijn de 'wild en inheems'- zaden van de Cruydthoeck. Dit zijn inheemse plantensoorten die makkelijk te zaaien zijn en thuishoren in Nederland. Ook ontwikkelde zij verschillende bloemenmengsels. Zo zijn er één- en meerjarige mengsels voor zandgrond, mengsels speciaal voor bijen, uitbundige bloemenweides en akkerbloemen.

De soorten in deze mengsels zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. In het 'Bloemenweide op zandgrond'- mengsel vindt je bijvoorbeeld scherpe boterbloem, muskuskaasjeskruid en magrieten. Eenjarige soorten, zoals klaprozen, korenbloemen en gele ganzenbloem, zijn te vinden in het akkerbloemenmengsel en het uitbundige bloemenmengsel.

Waar en hoe een bloemenweidemengsel zaaien?

Een plek in de zon is het meest ideaal en geeft de mooiste bloei. Zaaien in een bak kan ook, bedenk dan wel dat je vaker water zal moeten geven. Bereid de grond goed voor, d.w.z. zorg dat deze vrij is van gras en onkruid. Meng de bloemenzaden in een emmer met scherp zand en verdeel die over de oppervlakte. Het beste kan dit breedwerpig gebeuren; door één keer horizontaal en één keer verticaal te zaaien, bedek je de hele opppervlakte.

Hark de zaden lichtjes in en druk aan met een bijvoorbeeld een plank. Bloemenweides hoeven niet bemest te worden. Om de zaden te laten ontkiemen, kun je wachten tot een regenbui. Ongeduldig? Dan kun je natuurlijk ook zelf water geven. Bedenk wel dat je tot de plantjes voldoende wortels hebben, water moet blijven geven. Een goede zaaitijd is daarom september als de grond nog warm is, maar het wel vochtiger is. In het voorjaar kun je ook zaaien, zeker als er af en toe een buitje valt. Een droog voorjaar?: houd dan de eerste tijd rekening met watergeven. Maai één of twee keer per jaar en voer het maaisel altijd af.