Hét groenste tuincentrum van Eindhoven   040 - 2811339

Vervangers voor de buxushaag

Op veel plaatsen hebben buxushagen en buxussnoeivormen het loodje gelegd als gevolg van de buxusmot. In eerste instantie wordt een buxusplant alleen maar kaalgevreten, maar omdat dit telkens opnieuw gebeurt, overleeft de plant het niet. De rupsen van de buxusmot zijn gebonden aan de buxusstruik als waardplant, dus andere soorten haagplanten worden niet aangetast.

De buxus is veel toegepast vanwege zijn mooie compacte groei en donkergroene blad dat wintergroen is. Een heel goed alternatief voor de buxus is Ilex crenata, ofwel japanse hulst. Van deze plant worden diverse variëteiten gekweekt, die veel op buxus lijken. De bekendste hiervan is de Ilex crenata ‘Convexa’, die net als buxus een glimmend blad heeft dat een beetje bol staat. Deze soort laat zich prima snoeien tot een lage of middelhoge haag.

Japanse hulst   Struikkamperfoelie

Andere variëteiten van de japanse hulst die in opkomst zijn, zijn onder andere ‘Stokes' met donker gekleurd blad en 'Golden Gem’, met een frisse geelgoene kleur. Japanse hulst bloeit onopvallend in de zomer met witgroenige bloemen. In het najaar draagt de struik zwarte besjes die als een leuk accent in trosjes aan de takken hangen. Andere haagplanten die geschikt zijn voor een lage wintergroene haag zijn struikkamperfoelie (Lonicera nitida) en taxus.

Van deze alternatieve soorten zijn ook snoeivormen zoals bollen of kegelvormen te koop. Van de japanse hulst is één variëteit bijzonder geschikt voor bolvormen vanwege het fijne blad. Dit is de soort ‘Green Glory’.