Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Tuinseizoen

Watergeven in de zomer

Water geven in de tuin lijkt een heel gemakkelijk en eenvoudig klusje. Het is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Het komt regelmatig voor dat planten in een tuin staan te verdrogen, terwijl de tuinbezitter zijn best doet om zijn groene haven goed te verzorgen. Om voldoende water te geven is het goed om iets meer te weten over de waterbehoefte van uw planten.

Tips_om_water_te_geven

Tips:

  • Geef in één keer voldoende water, zodat de tuingrond ook onder het oppervlak vochtig kan worden. Hierdoor hebben uw planten weer een vochtbuffer en is het niet nodig om dagelijks water te geven. Dus beter één keer per week langdurig bewateren dan elke dag maar vijf minuten.
  • Voor potten en plantenbakken geldt een ander regime. De planten in potten zijn helemaal afhankelijk van het water dat u ze geeft. Regen komt nauwelijks in de grond van plantenbakken terecht, dus daar hoeft u bijna geen rekening mee te houden. Geef potten en plantenbakken minimaal twee keer per week water en vaker bij warme perioden. Hoe groter een plant ten opzichte van de pot, des te vaker heeft hij water nodig.
  • Ook planten die net geplant zijn, hebben de eerste periode meer water nodig, omdat hun wortels nog allemaal op 1 plek bijelkaar zitten.
  • Een gazon hoeft alleen tijdens zomerse perioden besproeid te worden. Voor een normaal gazon is tweemaal per week voldoende. Een nieuw gazon van graszoden of een ingezaaid gazon heeft extra aandacht nodig. Dit moet u elke dag bewateren, omdat het snel uitdroogt en de wortels nog onvoldoende diep zitten. In extreem droge perioden sproeit u uw gazon niet, om drinkwater te besparen. De wortels van het gras doorstaan droge periodes ondergronds vaak wel, waardoor het gras zodra het begint te regenen snel weer groen wordt. In september kunt u makkelijk kale plekken weer bijzaaien.  
  • Watergeven van grotere borders doet u het beste met een zwenksproeier of andere vaste tuinsproeier. Hierdoor komt het water verspreid over een groot oppervlak terecht en kan het goed in de bodem indringen. Met de hand water geven is voor een hele tuin geen eenvoudige opgave en meestal geeft u dan te weinig water, waardoor planten alsnog verdrogen.
  • Hagen verdampen veel water, omdat de planten dicht opeen staan. Een druppelslang, die langs de stammen wordt gelegd, is een goede oplossing om de haag goed te verzorgen.
  • Een sproei- of druppelslang kunt u automatisch laten sproeien met een watertimer. Deze kunt u instellen met een programma naar uw keuze. Ook een meer uitgebreid druppelsysteem is mogelijk. Ideaal voor de vakantieperiode.
  • In de toekomst zullen droge periodes en hevige buien elkaar steeds meer afwisselen. Plaats een regenton in de tuin, leg een wadi aan of graaf een infiltratiekrat in om regenwater op te vangen. Op die manier wordt kostbaar water niet afgevoerd naar het riool, maar hebben je planten er profijt van.