Hét groenste tuincentrum van Eindhoven

Een natuurlijk gazon

Een ander soort gazon is ook mooi én kost minder werk!

Wilt u meer leven in het gazon? Met een paar eenvoudige ingrepen kan van een grasmat een stukje tuin vol leven worden gemaakt.

Een traditioneel gazon vergt veel onderhoud, maaien en bemesten om het ‘onkruidvrij’ te houden. U kunt uw gazon ook omvormen tot een bloemenweide; dat geeft meer natuurwaarde, biedt insecten nectar én heeft veel minder onderhoud cq. maaibeurten nodig.

Meestal wordt het gazon ingezaaid met een grasmengsel van slechts enkele soorten die goed bestand zijn tegen de vele maaibeurten en betreding. Door het vele maaien en meestal ook mesten komen er in dit soort gazon nauwelijks kruiden voor.
Als er al enkele bloemplanten in slagen om zich te vestigen, dan krijgen ze amper kans om te bloeien. Het klassieke gazon is voor insecten en ander bodemleven nagenoeg een woestijn. Dus ga aan de slag met deze basistips en vorm uw gazon om tot een plek met meer leven.

Basistips voor een natuurlijk gazon:

  1. Gebruik geen chemische onkruidverdelgers, kalk of meststoffen. Zonder meststoffen zal het gras trager groeien, waardoor u minder hoeft te maaien. Bovendien zullen er meer bloemen in komen, waardoor u op termijn nog minder hoeft te maaien.
  2. De eerste jaren moet u juist regelmatig maaien om te verschralen. Eens het gazon voldoende bloemrijk en voedselarm is, kunt u het als een hooiland beheren zoals hieronder beschreven in de punt vier met twee keer maaien.
  3. Laat bloemen toe in het gazon. Madeliefjes, klavers en paardenbloemen verschijnen snel, zij zijn goed bestand tegen gespeel en geloop. Soorten als gewoon biggenkruid, muizenoortje en gewone margriet wijzen op verschraling. Deze soorten geven aan dat het gazon zeer interessant is voor zowel insecten als graslandpaddenstoelen.
  4. Te vaak maaien is niet goed. Bloemen krijgen zo geen kans om te bloeien en insecten hebben geen schuilplaats en geen voedsel. Door tweemaal per jaar te maaien, krijgt u een gazon waarin vlinders, bijen en sprinkhanen zich thuis voelen. Belangrijk is wel dat de timing van het maaien juist is. Laat bij maaien in juni-begin juli  een deel staan zodat daar bloemen zaad kunnen vormen. Ook kan dat stuk dan dienen als vluchtplek voor de talrijke insecten die nu in uw waardevolle gazon huizen.  Een tweede maaibeurt kan best in september, zo kunnen heel wat bloemen nog een tweede keer bloeien en zaad vormen.
  5. Laat maaisel niet liggen, verwijder het zo goed mogelijk. Zo voorkomt u extra verrijking en zal het gazon verder verschralen. Dit betekent minder maaiwerk in de toekomst en meer bloemen.
  6. Inzaaien van bloemenmengsels is meestal niet nodig. Bloemen komen ook vanzelf, al kan dat wel even duren. Kunt u niet wachten op bloemen, werk dan uitsluitend met inheemse soorten. Zaai die in het najaar in op molshopen of kale plekjes tussen het gras.
  7. Onkruid wieden hoeft niet. Soorten die niet thuishoren in een grasland zullen na een tijd vanzelf verdwijnen. Echt hinderlijke soorten kunt u wel selectief weghalen. Bv. een braam is een nuttige plant, maar heeft u liever niet in de speelweide. Distels kunt u wel laten staan in de rand omdat het goede nectar- en waardplanten zijn voor vlinders. 

In ons tuincentrum vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden. Hier is ook zaad te koop van inheemse planten.