Hét groenste tuincentrum van Eindhoven   040 - 2811339

Plant nu bloembollen!

De tijd van de bloembollen is weer aangebroken. De voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen nu geplant worden en bloeien al vanaf februari. De planttijd reikt van september tot en met december. Vorst kan echter roet in het eten gooien, dus wacht niet te lang.

Wat u misschien niet weet is dat bloembollen direct na het planten beginnen met groeien. Als eerste wordt een stevig wortelgestel aangelegd en daarna groeit de blad- en bloemknop uit de bol tot aan grondoppervlak. Dan stopt de groei tot het voorjaar. De meeste bloembollen houden van een goed drainerende bodem. Wanneer de grond te nat blijft, kan er bolrot optreden. In potten is het daarom van belang een goede potgrond te gebruiken, eventueel gemengd met scherp zand.

Bloembollen combineren

In het verleden werden tulpen en andere bollen in groepen geplant die er soms wat stijfjes uitzagen. De laatste jaren is het gebruik veranderd en worden bloembollen heel afwisselend toegepast in combinaties met andere soorten en met vaste planten. Tulpen kunnen fraai worden gecombineerd in verschillende kleuren en hoogtes. Zo kunt u combinaties maken van bijvoorbeeld rood, oranje en geeltinten of wit, roze, paars. Het is dan wel van belang om op gelijke bloeitijden te letten, want die kan variëren.

Combinaties met vaste planten kunt u maken op basis van bladvormen of de bloei. Goede vaste plantensoorten om te combineren zijn o.a. Alchemilla (vrouwenmantel), Astrantia (zeeuws knoopje), Brunnera (kaukasisch vergeet-mij-nietje), Dicentra (gebroken hartje), Geranium (ooievaarsbek), Heuchera (purperklokje), Pulmonaria (longkruid) en Symphytum (smeerwortel). Kies een beperkt aantal soorten bollen en het liefst een wat grotere hoeveelheid per soort. Dit komt het effect ten goede.

Als u een meerjarige beplanting wilt maken, moet u erop letten dat de bloembollen geschikt zijn voor verwildering. Bloembollen geschikt voor verwildering kunnen het volgende jaar weer bloemen produceren. Het loof van deze bollen laat u vanzelf afsterven, zodat de bol energie kan opdoen voor het volgende jaar.

Biologische bloembollen

Komt u ook eens langs voor ons assortiment biologische bloembollen. Deze zijn geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en dus zeer geschikt voor een natuurvriendelijke tuin. Bijna alle biologische bloembollen zijn geschikt voor verwildering en komen elk jaar terug. Eenmaal geplant heeft u er dus jaren plezier van. Nieuw dit jaar is het bijenmengsel: hiermee lokt u allerlei insecten naar uw tuin die op zoek zijn naar nectar. Vooral in het vroege voorjaar als er nog weinig bloeit, helpt u de natuur er enorm mee.